Loader
Evçay Instagram Sayfası
A B C D E F G H I K L M N R S T Ü Y Z

Civan Perçemi

Bileşimi: Uçucu yağ (%0.2-1.0)[kamazulen (%6-19), kafur (%20), beta-pinen (%20), sineol (%10), karyofilen (%10)], seskiterpen laktonlar [guaianolitler, germakronolitler, proazulenler], polinler, alkamitler, flavonoitler (apigeni ve luteolin glikozitleri], betain.

 

Etkisi: Safra akışını artırır (seskiterpenler), spazmları giderir (flavonoitler), ödem ve yangı giderici (proazulenler). Etkisi mayıs papatyası ile benzemektedir. Anadoluda halk arasında genellikle papatya yerine bu bitki kullanılmaktadır.

 

Mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları: Hazımsızlık, hafif spazm ve gaz şikayetlerini gidermek amacıyla etkili olmaktadır. Safra ve karaciğerin işlevsel şikayetlerinde önerilmektedir.

 

Kullanılış şekli: Günlük önerilen miktar 3-4 gram çiçek ya da 4.5-6 gram toprak üstü kısmıdır. Günde 2-3 defa 1.5-2 gram parçalanmış bitki kısmı taze kaynatılmış su ile kapaklı fincanda 10-15 dakika demlendikten sonra içilir.

 

Uyarı: Papatya polenlerine alerjisi olan kişilerde dikkatli olunmalıdır. Hamilelikte kullanılmaması önerilmektedir (uçucu yağında eser miktarda tuyon bulunmaktadır). Fazla miktarda kullanılması kan pıhtılaşmasını önleyici (antikoagülan) ve tansiyon ilaçları (hipotansiyon ve hipertansiyon) ile etkileşebilmektedir.

 

Öneriler: Civanperçemi özellikle adet dönemlerinde sancı ve ağrıyı hafifletmekte, vücuttaki ödemin boşaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bu dönemlerde kadınlara çay halinde kullanılması önerilmektedir. Ayrıca ateş düşürücü, terletici, idrar yolu antiseptiği, idrar artırıcı özellikleri bilimsel literatürde kayıtlıdır. Gerek beyin damarları ve gerekse koroner damarlar üzerinde kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu bakımdan kan sulandırıcı ilaç kullananların aşırı kan sulandırıcı etkiye dikkat etmesi gerekir.