Loader
İnstagramdan Gönderiler

Bileşimi: Antosiyanidinler ve polimerizasyon ürünleri (siyanidin ve peonidin glikozitleri), flavonoitler (orientin, homoorientin, taksifolin, luteolin, krizoeriyol, kersetin, viteksin), klorojenik asit, lipitler (%33-49), steroller, protein (%9-14), vitaminler (A, B1, C ve E) ve mineraller (kalsiyum, fosfor, demir).   Etkisi: Taşıdığı polifenolik bileşiklerin deneysel olarak (in vitro) tespit edilmiş antioksidan etkisi...

Bileşimi: Uçucu yağ (%1.5-3.5) [tuyon (%20-60), sineol (%6-16), kafur (%14-37)], kafeik asit türevleri (%3-6) [rozmarinik asit, klorojenik asit], flavonoitler [apigenin ve luteolin glikozitleri], triterpenler [ursolik asit (%5)], diterpenler [karnosolik asit].   Etkisi: Mide-bağırsak rahatsızlıkları: Hazımsızlık şikayetlerinde, iştah kaybında yararlanılır. Soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında (bakteri,...

Bileşimi: Karotenoitler, vitaminler (C, B1, B2, B3), pektin, karbohidrat, lifler, mineraller (kalsiyum, fosfor, demir)   Etkisi: Taşıdığı karotenoitler nedeniyle antioksidan etkisi bulunduğu düşünülmektedir. Ancak insan sağlığı üzerinde etkinliğini ortaya koyabilecek hiç bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Yakın bir tür olan Physalis peruvianum meyvelerinin antioksidan etkisini inceleyen iki deneysel...

Bileşimi: Uçucu yağ (%2-6) [anetol (%94), estragol (%2)], kafeik asit türevleri [klorojenik asit (%0.1)], flavonoitler [apigenin ve luteolin glikozitleri], sabit yağ (%30), proteik maddeler (%20).   Etkisi: Mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları: Hazımsızlık, gaz giderici, iştah kaybını giderici, hafif spazm giderici (uçucu yağı).   Solunum sistemi rahatsızlıkları: Soğuk algınlığı şikayetlerinde ağız...

Bileşimi: Uçucu yağ (%1-2) [alfa-pinen, beta-pinen, mirsen, vd. terpenler; karyofilen, kadinen vd. seskiterpen hidrokarbonlar, 4-terpineol vd. terpen alkolleri]. Flavonoit glikozitleri, kateşik tanenler, oligomerik proantosiyanidinler, reçine   Etkisi: Hazımsızlık şikayetlerinde ve iştah kaybında yararlıdır. İdrar miktarını artırır (uçucu yağı). Kan şekerini ve tansiyonu düşürür.   Kullanılış şekli: Günde 2-3 defa...

Bileşimi: Triterpen saponinleri (%2-10) [oleanolik asit glikozitleri], flavonoitler (%0.3-0.8) [izoramnetin, kersetin glikozitleri], hidroksi kumarinler [eskuletin, vd.], karotenoitler [lutein, zeaksantin], suda çözünebilen polisakaritler (%15) [ramnoarabinogalaktanlar], poliinler, uçucu yağ (%0.2) [alfa-kadinol]   Etkisi: Ağız ve boğaz yangılarında; soğuk algınlığında boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerini hafifletici ve terletici olarak önerilmektedir.   Kullanılış...

Bileşimi: Müsilaj, siyanogenetik glikozitler [amigdalin], tanenler ve vitamin C.   Etkisi: Öksürükte yatıştırıcı (siyanogenetik glikozit) ve boğazı yumuşatmak için (müsilaj) ıhlamur gibi bitkiler ile birlikte kullanılması önerilir.   Kullanılış şekli: Akşamları yatarken 1 çay kaşığı parçalanmamış ayva tohumu bir fincan su içerisinde 5-10 dakika demlenip içilir. Çay hazırlamak için...