Loader
Evçay Instagram Sayfası
A B C D E F G H I K L M N R S T Ü Y Z

Lavanta Çiçeği

Bileşimi: Uçucu yağ (%1-3)[linalool (%20-50), linalil asetat (%30-40)], hidroksikumarinler [umbelliferon, herniarin], proantosiyanidin (%13), kafeik asit türevleri [rozmarinik asit]

 

Etkisi: Sinir sistemi rahatsızlıkları: Gerginlik, endişe ve uyku sorunlarında.
Mide ve bağırsak sistemi: Hazımsızlık, iştah kaybında, safra salgısını ve akışını artırıcı, gaz giderici, sinirsel kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıklarında.

Dolaşım sistemi bozuklukları: İşlevsel kan dolaşımı sorunlarında, sinirsel kaynaklı yüksek tansiyonun kontrolünde.

 

Kullanılış şekli: Uyumadan önce parçalanmış bitki üzerine kaynatılmış su ilave edilip kapaklı fincan içerisinde 10 dakika demlendikten sonra içilir. Bitkinin miktarı kişinin tercihine göre 1-2 gram olabilir.

 

Banyo şeklinde: rahatlatıcı etkisi için, 100 gram lavanta çiçeği 2 litre su içerine konur ve kapağı kapatılıp kaynayıncaya kadar ısıtılır. Elde edilen özüt banyo suyu içerisine dökülür. Daha belirgin etki için banyo küvetine 5-10 damla lavanta uçucu yağı ilave edilir.

 

Uyarı: Önerilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir risk bildirilmemiştir. Yukarıda bahsedilen etkiler sadece bu tür için geçerlidir. Ülkemizde doğal olarak yetişen lavanta türlerinin (Lavandula cariensis ve Lavandula stoechas) etkisi farklıdır.

 

Öneriler: Lavanta adı, Latince temizlemek anlamına gelen “Lavare”’den gelmektedir. Bu isim muhtemelen uçucu bileşenlerinin güzel kokusu ve antiseptik/antibakteryel etkisi nedeniyle eski Yunan ve Roma medeniyetlerinde temizlenmek amacıyla kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Ancak temizlemeyi ruhsal anlamda göz önüne aldığımızda da lavanta çiçekleri ve uçucu yağı kişilerin sıkıntılarını, sinirsel kaynaklı sorunlarını da gidermektedir. Uçucu yağı içerisindeki linalool ve linalil asetatın yatıştırıcı etkisi bilimsel olarak da ortaya konulmuştur. Başağrısı, migren ağrıları, halsizlik, yorgunluk gibi durumlarda sinir toniği olarak etkili olmaktadır. Yapılan küçük bir klinik çalışmada lavanta kokusunun öğrencilerde öğrenmeyi artırdığı sonucuna varılmıştır. Bu şüphesiz doğrudan bir etkiden ziyade kişilerin ruh halini düzenlemesine bağlıdır. Lavanta çayının mide bağırsak sistemi sorunları üzerinde de etkili olduğu, gaz, bulantı ve sancıyı giderdiği bildirilmektedir.