Loader
Evçay Instagram Sayfası
A B C D E F G H I K L M N R S T Ü Y Z

Nar Meyvesi Kabuğu

Bileşimi: Gallotanenler (%25-28) [punikalin, punikagalin, granatin A].

 

Etkisi: Büzücü etkisine bağlı olarak ishal tedavisinde ve gargara şeklinde boğaz ağrısında yararlanılır.

 

Kullanılış şekli: Kaynatılmış sıcak su ile 10 dakika demlendikten sonra içilir. Günde 2-3 bardak içilir.

 

Uyarı: Önerilen şekilde kullanıldığında henhangi bir risk bildirilmemiştir. Tanen miktarı yüksek olduğundan midesi hassas olan kişilerde mukoza tahrişine yol açabilir.

 

Öneriler: Nar bitkisinin meyve, meyve kabuğu ve dal/kök kabukları farklı içeriklere sahip olduğundan farklı kullanımları bulunmaktadır. Bu nedenle, kullanılan kısmın hangisi olduğuna dikkat edilmesi gerekir. Meyve suyu yüksek antosiyanin türevi içeriğine bağlı olarak kuvvetli antioksidan etkilidir ve özellikle kalp ve dolaşım sistemi işlevleri üzerinde etkinliği dikkati çekmektedir. Meyvelerinin kabukları ise gallotanen tipi polifenolik bileşikler bakımından zengindir. Yapılan bilimsel çalışmalar bağırsak enfeksiyonlarına ve boğaz enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalar üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, nar meyvesi kabukları bağırsaklarda hem ishale yol açan mikroorganizma üzerinde etkisini göstermekte, hem de astrenjan (büzücü) etkisine bağlı olarak ishalin tedavisine yardımcı olmaktadır. Gargara şeklinde uygulandığında ise boğaz enfeksiyonunun tedavisinde yararlı olmaktadır. Nar ağacının dal ve kök kabukları ise çok daha farklı kullanıma sahiptir. Taşıdığı alkaloitler (pelletierin vb.) ve yüksek oranda tanenler nedeniyle tüketilmesi mümkün değildir. Tedavide sadece tenya düşürücü olarak kullanılmaktadır.