Loader
Evçay Instagram Sayfası
A B C D E F G H I K L M N R S T Ü Y Z
Sa Si

Sarı Kantaron

Bileşimi: Antrasen türevleri (%0.1-0.15)[naftodiantronlar (hiperisin, psöydohiperisin)], flavonoitler (%2-4) [hiperozit, kersitrin, rutin, izokersitrin, amentoflavon], ksantonlar (%0.15-0.72)[1,3,6,7-tetrahidroksi-ksanton], açilfloroglusinoller [hiperforin], uçucu yağ [alifatik hidrokarbonlar, mono- ve seskiterpenler], oligomerik prosiyanidinler ve diğer kateşik tanenler (%6.5-15), kafeik asit türevleri [klorojenik asit].

 

Etkisi: Hafif ve orta derecede depresyonlarda kullanılmaktadır.

 

Kullanılış şekli: 2-3 gram (2 çay kaşığı) parçalanmış bitki üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 10 dakika demlendikten sonra içilir. Bu suretle 300 mg özüt alınabilmektedir. Günde 3 defa çay hazırlanarak içilmelidir. 15-20 gün içerisinde belirgin bir yarar sağlanamazsa bir uzmana danışılması önerilir.

 

Uyarı: Sarı kantaronun önerilen şekillerde kullanılması durumunda herhangi bir olumsuz etki riski düşüktür. Ancak hastanın kullandığı diğer ilaçlar ile etkileşerek etkilerinin kuvvetlenmesine ve dolayısıyla yan etkiler ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bu bakımdan ilaç tedavisi gören kişilerin hangi ilaçlar ile etkileşebileceği konusunda bir uzmana danışmaları doğru olacaktır. Organ nakli hastalarının kesinlikle sarı kantaron içmeleri önerilmez. Organ reddini önleyen bazı ilaçların (siklosporin) vücuttan hızla atılmasına yol açmaktadır.

 

Öneriler: Sarı kantaron dünyada en çok kullanılan bitkisel ürünlerden biridir. Ülkemizde özellikle ülser ve yara tedavisindeki etkinliği ile bilinmektedir. Bazı kanserlerin tedavisinde yararlı olduğuna dair kayıtlar bulunmaktadır. Ancak dünyada popüler olan kullanılışı depresyon tedavisidir. Bu konudaki etkinliği bilimsel ve klinik çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Dikkat edilmesi gereken husus, doğru bitki materyalinin, doğru miktarda ve doğru şekilde uygulanmasıdır. Sarı kantaronun etkisi hafif ve bazı orta derecede depresyon vakalarıdır. Bu bakımdan ağır vakalarda etkili olması beklenmemelidir. Sarı kantaronun bazı ilaçlar ile (kalp ilaçları, depresyon ilaçları, siklosporin, antikoagülan vd.) etkileşmesi nedeniyle mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.